İnstagramda kaliteli paylaşım yapmak bir çok kişinin ana sorunu. Kullanıcılar detaylı araştırmasalarda içten içe nasıl yapıldığın bilmek istiyorlar. Hatta instagramda tam kalite paylaşım yapılamayacağını düşünenler bile olabilir. O halde basitçe konuyu açıklığa kavuşturalım, biraz uğraşla yapılabiliyor.
Bunun için öncelikle instagram algoritmasını ve çalışma mantığını anlamak gerekiyor. İnstagram uygulamasını kullanırken sürekli olarak sayfayı aşağı yukarı kaydırdığımızı biliyorsunuz. Göz ucuyla takiple yapılan bu geçişler esnasında, uygulamanın bu hızlı geçişleri takip ettiğini ve takılmadığını görürsünüz. Peki bunu nasıl yapıyor?
Şöyle düşünün, ne kadar yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekilirse dosya boyutları da o denli büyük olacaktır. Aynı şekilde bu dosyaları uygulamanın size göstermek üzere yüklemesi de zaman alacaktır. Sıradan bir kişinin telefonuyla çektiği ortalama bir fotoğrafla, profesyonel bir fotoğrafçının yüksek megapiksellerle çektiği fotoğraf elbette aynı olmayacak. Düşünün ki Sony A7R5 ile 61 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çektiniz. Ben burada biraz daha ulaşılabilir bir model söylemek istedim ama bu çok daha yüksek bir çözünürlükte olabilirdi. Bu fotoğrafı instagrama, çektiğiniz kaliteyle yükleyecek olursanız muhtemelen fotoğrafı açanlar bir süre beklemek zorunda kalacaklar. Tek bir fotoğrafta ya da ard arda bir kaç fotoğraf kaydırdıktan sonra uygulamanın takıldığını, sizi beklettiğini düşünün. Bunu kim ister ki? Hiç kimse. İşte bu yüzden uygulamanın akışı hızlı bir şekilde yükleyerek görüntülemesi gerekir.
Bizim için sorun tam da burda başlıyor. İnstagram bu hızlı akışı sağlayabilmek için, uygulamaya yüklenen fotoğrafları kendi belirlediği standartlara göre sıkıştırır. Bu sayede dosya boyutları düşer ve uygulama akışı aksamaz. Aynı şekilde dosya boyutlarıyla birlikte dosya kaliteleride düşer. Peki çözüm yolu yok mu? Elbette var!
İNSTAGRAMDA TAM KALİTE PAYLAŞIM YAPMANIN YOLU
İlk olarak instagram uygulamasında, profil kısmından Ayarlar ve Gizlilik sekmesine gidiyoruz. Burada Medya Kalitesi kısmına geliyoruz. Daha Az Hücresel Veri Kullan seçeneğini kapatıyor ve En Yüksek Kalitede Yükle butonunu açıyoruz. Burası da önemliydi fakat tabii ki bu kadarı yeterli değil. Devam ediyoruz…
Asıl olan kısım şimdi başlıyor. Burada biraz program bilgisi gerekiyor. Bunu sağlayabileceğiniz bir çok edit programı var. Kullanımı yaygın olanlardan bir kaç programı örnek olarak veriyorum.
- Adobe Photoshop
- Adobe Lightroom
- Sony Imaging Edge Desktop (Ücretsiz)
- Canva (Ücretsiz)
- ResizePixel (Ücretsiz / Web)
- Yapmamız gereken işlemin mantığı çok basit. Yayınlayacağımız fotoğrafı, instagramın standartlarına göre kendimiz küçültmek. Bunu yaptığımızda fotoğraf çözünürlük olarak küçülecek fakat kalitesini koruyacak. Bu şekilde instagrama yükleme yaptığımızdaysa uygulama bu kez kendisi tekrar sıkıştırma yapmayacak. Böylelikle bu işlemi kendisinin yaptığı andaki detay kayıplarını yaşamayacağız. Nasıl yapılıyor? Fotoğrafı düzenleyeceğimiz programa ilgili fotoğrafı attıktan sonra kısa kenar değerini 1080px (piksel olmasına dikkat edin) olarak belirleyin ve bu şekilde çıktı alın. Uzun kenarın piksel boyutunu kendisi otomatik ayarlayacaktır. Sonra yeni boyutlandırmış olduğumuz bu dosyayı, instagramda başkaca bir işlem yapmadan olduğu gibi paylaşıyoruz.
- Eğer harici programlarla uğraşmak istemiyorsak bir alternatifimiz daha var. İnstagram kendisinin yaptığı sıkıştırma esnasında en belirgin kaybı keskinlik ve renkten yapıyor. Bizde bu sebeple İnstagramda paylaşımı yaptığımız esnada görsellere çok az Keskinlik ve Doygunluk (Saturasyon) vermeliyiz. Burada çok azdan kastımı sorarsanız tamamen göz kararı olacak şekilde %10 ile %30 arasındaki değerleri kullanabiliriz. İlk seçenekteki kadar net bir tercih olmasada yinede güçlü bir alternatif.
İnstagramın kendi açıklamasında yer alan standartlaşmış ölçüleri aşağıdaki gibidir. Bu ölçülere uyarsanız ekran oranını doğru kullanmış olursunuz.
- Yatayda 1920x1080px (İstenilen çözünürlük)
- Dikeyde 1080x1350px (İstenilen çözünürlük)
- Yatayda 3:2 formatı (Genel kullanım)
- Dikeyde 4:5 formatı (Instagram sayfasındaki en geniş alanı kullanan resim formatı)
- Genel 1:1 kare formatı (Medya yönetimine uygun tasarımlar için)
- Hikaye ve Reels için 1080×1920
Umarım faydalı olmuştur.