DRON SİNYALİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kısaca frekanslardan bahsedeceğim bu yazımda öncelikle konu genelinin dronlar üzerinde yoğunlaşacağını ve dron sinyali için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğimi belirtmek isterim.

Günümüzde dron teknolojilerinin sosyal çevremizde iyice yer edindiğini artık hepimiz biliyoruz. Farklı farklı özellikleri ve boyutlarıyla beraber hizmet sektörüyle birlikte hobi amaçlı kullanımları için bile kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Satın alabileceğimiz dev zincir marketlerin yanı sıra bir oyuncakçıda dahi karşımıza çıkabiliyorlar.

Dronlarımızı kullanırken sağlıklı bir bağlantı kurulması için nelere dikkat edebileceğimizden olabildiğince kısa bahsedeceğim.

clouds, sky, weather-1768967.jpg
Dron sinyali için olumsuz bir hava durumu

SİNYAL KİRLİLİĞİ

Meteoroloji durumunu mutlaka takip edin. Hava rüzgarsız ve yağışsız olabilir, ancak… Bazı durumlarda Jeomanyetik hava kirliliği oluşabilir. Bu terim biraz yabancı gelsede kısaca havadaki elektrik salınımının yoğun olmasını ifade eder. Yani belki sizin olduğunuz konumda hava şartları uçuşa uygun görünse bile yakınlarınızda olumsuz hava olayları yaşanıyor ya da yaşanacak olabilir. Bu yoğunluk aynı şekilde elektrik telleri, trafo ya da yüksek frekans dağıtan antenlerin yakınlarında da olur. Havadaki bu kirlilik doğrudan sinyal kalitenizi etkileyerek bağlantı kopmalarına sebep olacaktır.

FCC VE CE

Ülkemizde ve avrupada kullanılmakta olan radyo frekans kodlaması CE olmasına karşın, Amerika’da kullanılan radyo frekansı kodlaması FCC ‘dir. Yani Amerikada satın alınan dronlar da dahil olmak üzere, ülkedeki tüm haber ve yayın araçları bu politikaya bağlıdır. Ülkemiz ve Avrupa ülkeleriyse CE politikasına bağlıdır. 

Bununla birlikte uzaktan komuta edilen cihazlar için en çok kullanılan frekanslar 2.4 Ghz ve 5.8 Ghz ‘dir. FCC ve CE ‘nin her ikisinde de bulunurlar fakat bizim ülkemizde FCC frekans kodlaması daha kararlı bir bağlantı sağlar. Peki neden?

Dronların yaygınlaşması ve uçuş denetimlerinin kontrolsüzce yapılmasıyla birlikte İHA Pilotları arasında FCC kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Peki nedir bu FCC Mode? Yukarıda belirttiğim gibi bizim ülkemiz CE Sinyal Politikalarına bağlı olduğundan FCC Kodlaması kullanılmamaktadır. Hal böyle olunca CE kısmında sinyal kirliliği olurken FCC kullanılmadığı için herhangi bir sinyal yoğunluğu bulunmamaktadır. Bu sebeple, uygulamalar yardımıyla İHA’ların sinyal sistemleri değiştirilerek FCC kullanımı aktif edilir ve uçuştaki bağlantı daha kararlı hale getirilir. Ancak bu uygulama dronlar üzerinde bize seçenek olarak sunulmuyor. Yani cihazımız GPS’e bağlandığı anda kendisini Türkiye’de gördüğü için otomatik olarak CE seçeneğini kullanıyor ve bize burada değişim imkanı sunmuyor. İşte bu sebeple FCC modu cihazlarımızda, sonradan yazılım müdahalesiyle kullanılabiliyor. Bunu yapan çeşitli özel dron servisleri var. Belli meblağlar karşılığında bu hizmeti veriyorlar.

Özellikle uzun mesafe uçuşları yapmak isteyenler için kullanışlı oluyor. Jammer veya İLTER müdehalelerine karşı çözüm sağlamadığı ve uzun mesafeli uçuşlarda yapmadığım için ben kullanmaya ihtiyaç duymadım. Bunun dışında ikinci bir seçeneğimiz daha var; doğru frekans aralığını kullanmak.

2.4Ghz / 5.8Ghz

2.4 GHZ: Bugün kullanmakta olduğumuz hemen hemen her cihazda kullanılan standart sinyal frekansıdır. Özellikleri, daha dalgalı ve dağınık olmalarıdır. Daha az veri taşırlar ancak engelleri rahatlıkla geçebilirler. Bu sayede aradaki engellerin çok olduğu ortamlarda bağlantınızın kopmaması için tercih edilebilir.

Örn; TV Kumandası, klimalar, otomatik kapılar, modem, kablosuz pc bileşenleri için kullanılan alıcılar vb.

5.8 GHZ: Yeni nesil cihazlarda çokça karşımıza çıksada 2.4 Ghz bandına göre fazla yaygın değildir. Yoğun dalgalar halindedir. Bu sebeple daha fazla veri taşıyabilirler fakat aynı şekilde daha fazla engele takılırlar. Yani arada fazla engel yoksa 2.4 Ghz ‘ye göre daha verimli çalışırlar. 


Örnek vermek gerekirse yeni nesil modemler her iki frekans tipinide desteklemektedir. Peki hangisini kullanmalıyım derseniz durum şöyle; Hızlı bir internet kullanıyor ve hızdan ödün vermek istemiyorsanız, modemle aranıza çok fazla duvar gibi engel de girmiyorsa, cevap 5.8 Ghz. 


Dronlar için kullanılan sinyal frekanslarıda aynı şekilde 2.4 Ghz ve 5.8 Ghz olarak karşımıza çıkıyor. Peki hangisini tercih etmeliyiz?

Yukarıda belirttiğim gibi birisi daha yoğun sinyal sunarken bir diğeriyse engellerle rahat baş etmekte. Bununla birlikte 2.4 Ghz kullanımı yaygın bir frekans olduğu için sinyal kirliliğine daha çok maruz kalacaktır. Öte yandan 5.8 Ghz daha az kullanımda olduğundan dolayı daha net bir bağlantı sağlayacaktır. Eğer belli bir yön odaklı uçuş yapacaksanız sinyal yoğunlaştırıcılarını da tercih edebilirsiniz.

Jammer ve İLTER sistemlerini gözle göremezsiniz fakat önceden çevre hakkında kısa bir araştırma yapabilirsiniz. Bu konu çok önemli fakat konu dağılıp yazı uzamasın diye başka bir yazımda bahsedeceğim.

Bildiğinizi varsayarak eğitim ve ehliyet alınmasından hiç bahsetmedim bile. Cezalardan bahsettiğim yazımı da inceleyebilirsiniz. Görüldüğü üzere çok fazla etken var ve bulunduğunuz duruma göre hesabınızı yine siz yapmalısınız. 

“Zaten Pilotlukta bunu gerektirir, değil mi?”

Sağlıklı bir dron sinyali için sandığınızdan daha fazla etken vardır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir